Pekala kıskandım tamam mı? Rahatladınız mı? Rafların arasından adlı blogtan gidip kendime mim çaldım ve cevaplıyorum. Görgüsüz ve çocukça bir davranış. Ama konu tam benlik! Kendilerinden özür diliyor ve rafların arasından çaldığım mimin tozlarını üfleyerek sizlerle paylaşıyorum.
Okumana gerek olmayan kitaplar: Siyaset ve tarihle ilgili kitaplar diyebilirim. Bu kitapları ancak tarihi roman yada renkli anılarla süslenmiş otobiyografik anı kitabı olmaları kaydıyla okuyabilirim. Gereksiz belki yanlış kelime ama bu 2 tür konu geçmişin kronolojik ve ideolojik gerçeklerini anlattığı ve yaratıcılığımı kullanmama izin vermediklerinden 2. derece önemli benim için. Birinin anlatması daha zevk veriyor. Didaktik tarzı olan kitapları da sokalım bu kategoriye.
Daha önce okuman gereken kitaplar olmasaydı okumak isteyeceğin kitaplar: Sevdiğim bir yazarın başucu kitabı olduğunu öğrendiğim anda onu okumak için çıldırıyorum. Bir de Ahmet Hamdi Tampınar'ın üçlemesini okumayı hep istedim. Huzur'u alalı çok olduğu halde -niyeyse- bekletiyorum. Kitap konusunda sistematik gitmenin doğruluğuna inandığımdan Türk Edebiyatının temel taşlarını okumayı kendime düstur edinmiştim. Bu konuda da Cumhuriyet Kitap Kulübü'nün "Cumhuriyetin 75. yılında 75 yıla damgasını vuran 75 eser" sıralamasını seçmiştim, bitiremedim sıralamayı:(
Uzun zamandan beri okumayı düşündüğün kitaplar: Felsefe ile ilgili kitaplar okumayı hep istedim, anlayamayacağımı düşünerek hep erteledim. Huzur'u tekrar alalım bu soruya:) Yaşar Kemal serisini unutmayayım. Klasikleri de bitiremedim. off yaa ne çok kitap var.
Uzun zamandan beri arayıp bulamadığın kitaplar: Bu soruya cevap bulmak zor geldi. Biraz düşüneyim. Bulamamak ne demek internet üzerinden aldığıma göre hepsi var. Alamadığın şeklinde olsa çok var:))
Şu anda üzerinde çalıştığın konu ile ilgili kitaplar: Roman ve öykü yazım teknikleri olabilir bak.
Her olasılığa karşı elinin altında bulunmasını arzuladığın kitaplar: İnternet (google) çıktığından beri bu kategorideki kaynak kitapları bulundurma merakımdan vazgeçtim. Ama sağlık ve şifalı otlar gibi kitapların gözümün önünde olması hoşuma gider. Hasan Ali Toptaş kitapları da bir arkadaşıma önermek için, açıp bir kaç satır okumak için elimin altında bulunmasını arzularım. Ayrıca imla kılavuzu, edebiyat bilgileri, sözlük, ansiklopedi gibi kitapları da sayayım. Yazarken sık sık bakarım çünkü. Antolojiler de özellikle ismini çıkaramadığım yazarları hatırlamama, yeni yazarların tarzı hakkında fikir sahibi olmama, yeni bir kapı aralamama olanak sağlıyor.
Belki bu yaz okumak için bir kenara kaldırabileceğin kitaplar : Hobi kitapları, gezi kitapları, korku ve fantastik romanlar. Ahmet Ümit'in polisiye kitapları da olabilir bak! Bu kitapları çok hızlı ve zevk alarak her ortamda okuyabiliyorum. Tatil için ideal.
Kitaplığında öteki kitaplara eşlik etmesi için gerek duyduğun kitaplar: Şiir kitapları. Sevdiğim şairlerin diyelim hepsini değil de bir kaç şiirini beğeniyor olsam da tüm eserlerinin kitaplığımda olmasını isterim.
Sende beklenmedik ve çılgınca bir ilgi uyandıran, üstelik buna haklı bir gerekçe bulamadığın kitaplar: Açlık Oyunları Serisi, Bin Muhteşem Güneş, Uçurtma Avcısı, Mina Urgan'ın gezi-anı serisi gibi kitaplar etrafımda çok konuşuldukça ilgi uyandırmıştı. Hemen sıralamamı bozup okumuştum.
Çok uzun zaman önce okunmuş olsa da şimdi yeniden okumak isteyeceğin kitaplar: Mercan Adası elbette! Çocukluğumun kitabıydı ve bu yıl 2 ayrı sayısını bulup okudum ve kitaplığıma da ekledim. Pal Sokağı Çocukları. Özetlenmiş haliyle okuduğum Sefillerin orijinali. Ara vere vere okuduğumdan isimleri karıştırdığım ve üzülerek bir kenara bıraktığım Yüzyıllık Yalnızlık.
Hep okumuş numarası yaptığın ama artık gerçekten oturup okumanın zamanı geldiği kitaplar: Huzur diyorum başka bir şey demiyorum:)
Kitap sever ve cevaplamak isteyen kim olabilir? Imm... Serhat'ı mimliyorum.
1 yorum:
niye görgüsüzlük olsun ki :)
mimlerin amaçları bunlar.
bende çığlık-kıyamet senden çalıyorum bu mimi.
Yorum Gönder