15 Ekim 2012 Pazartesi

Samannyolu ile ilgili iddialar

Benim kafam karıştı, bi de siz uğraşın:))

Samanyolu'nun sözleri annemin!


'Samanyolu' karıştı... Müjde Ar, Berkant'la özdeşleşen şarkının bilinenin aksine Metin Bükey'e ait olmadığını söyledi: Samanyolu'nu annem Aysel Gürel ile üvey babam Teoman Alpay birlikte yazdı

Geçen gün hayatını kaybeden Berkant'la anılan Samanyolu şarkısıyla ilgili ortalığı karıştıracak açıklama...

Önceki gün CNN Türk'te Enver Aysever'in sunduğu 'Aykırı Sorular' programına konuk olan ünlü oyuncu, şarkının sözlerinin sanıldığı gibi Metin Bükey'e ait olmadığını söyledi. İşte Ar'ın açıklamaları:

- SAMANYOLU parçasının gerçek bestecisi üvey babam olan Teoman Alpay'dır. Sözlerini annemle birlikte yazdılar.

- İKİSİNİN birlikte yazdığı şarkının besteye dönüştüğünü biliyorum.

- TEOMAN abi çok içki içen bir insandı. Bir gün bir sarhoş masasında para karşılığı Metin Bükey'e besteyi sattı.

- BU yüzden büyük bir kavga çıkmıştı. Para için değil, annem 'Müşterek bir emeğimiz var burada, hangi hakla veriyorsun' diye kızmıştı.

- TESCİL olduktan sonra şarkı patladı. Metin Bükey bu işten çok para kazandı. Teoman abinin de parasızlığını bildiği için Atikalideki eve gelip, para veriyordu.

Samanyolu şarkısı ilk kime teklif edilmişti?


3 Ekim 2012

"Samanyolu şarkısının ilginç hikâyesini yazmak ne zamandır aklımdaydı. Herkes gibi benim de çok sevdiğim bu şarkının ilginç hikâyesinin bende kalmasından rahatsızlık duyuyordum."Adnan Ekinci, 19 Şubat 2005'te Radikal gazetesi için kaleme aldığı yazıda Samanyolu şarkısının ilginç öyküsünü anlattı. Şarkının söz yazarı Teoman Alpay'ın ölümü ile gündeme gelen "Şarkının bestecisi kim" tartışmasını hatırlatan Ekinci, "Konuyla ilgili olarak şu ana kadar görüş bildirenlerde, ağırlıklı olarak bestecinin Alpay olduğuna ilişkin bir kanaat var. Gördüğüm kadarıyla Metin Bükey'e haksızlık yapılıyor. Bu konuda bildiklerimi aktarmamın bir faydası olur mu bilmiyorum ama en azından hep yazmayı düşündüğüm bu güzel şarkının oldukça ilginç hikâyesinin ben de saklı kalmamasına vesile olacaktır" ifadelerini kullandı. Ekinci, yazıda şarkının hikayesini şöyle anlattı:

SAMANYOLU

Sen kalbimin mehtabısın güneşisin

Sen ruhumun vazgeçilmez bir eşisin

Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek

Dudaklarımdan yıllarca düşmeyecek

Ruhum senin kalbim senin ömrüm senin

Yıllar geçse ölmeyecek bende sevgin

Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek

Dudaklarımdan yıllarca düşmeyecek

Uzaklara kaçıversek seninle biz

Birgün elbet göze gelir bu sevgimiz

Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek

Dudaklarımdan yıllarca düşmeyecek

"1960'lı yılların ortasında Hülya Koçyiğit ile Ediz Hun'un oynadığı, Erman Film tarafından çekilen Samanyolu filmi büyük ilgi görmüş, haftalarca vizyonda kalmıştı. Film izleyenler, sinemadan çıktıktan sonra önlerine ilk çıkan 'plakçı' dükkanlarına girerek, Samanyolu şarkısının plağını sormaya başlamıştı. Bu beklenmedik gelişmeyi öğrenen Hürrem Erman, filmin müziğini yapan Metin Bükey'i yanına çağırarak, bu fırsatı kullanmasını, acele plak yapmasını önermişti. Tezcanlılığı ile ünlü olan Metin Bükey, Hürrem Bey'in yanından ayrıldıktan sonra Teoman Alpay'ı bulmuş, şarkı sözü yazması için önlerine çıkan ilk meyhaneye oturmuşlardı.

TİMUR SELÇUK ŞARKIYI ALATURKA BULMUŞ

"Güfte yazma konusunda olağanüstü bir yeteneği olan Alpay, müziğe uygun sözleri rakı masasındaki peçete kağıtlarına yazmakta fazla zorlanmamıştı. Ne var ki, romanın ve filmin adı olan 'Samanyolu' kelimesini şarkıya uyarlamakta zorlanıyorlardı. Ney yapsalar, ne etseler olmuyordu. Şarkıya uygun sözleri çok kısa sürede bulmuşlardı ama, saatler geçtiği halde bu engeli bir türlü aşamıyorlardı. Oysa Metin Bükey'in çok acelesi vardı, bir an önce plakçı firmasına gitmek için sabırsızlanıyordu. Sonunda çareyi, 'Samanyolu' kelimesinin şarkı formatında değil, şiir olarak okunmasında bulmuşlardı. Bükey, peçeteleri toplayarak, hemen plakçısının yolunu tutmuştu. Bükey ve plakçısı, şarkının kim tarafından okunacağı konusunda akıllarına gelen ilk uygun isim, o dönemde değişik tarzıyla beğeni toplamakta olan Timur Selçuk oldu. Apar topar Selçuk'u bulmuşlardı ama umdukları ilgiyi bulamamış, büyük bir hayal kırıklığıyla yanından ayrılmışlardı. Timur Selçuk, şarkıyı çok alaturka bulmuş, tarzına uygun görmediği için tekliflerini kabul etmemişti.

"İki kafadar, başka bir yorumcu bulmak için kara kara düşünürken, Vasfi Uçaroğlu Orkestrası'nın solisti olan ve o dönemde adı yeni duyulmaya başlayan Berkant akıllarına geldi. Sevinç içinde birbirlerine sarılıp, Berkant'ı aramaya koyuldular. Kör talih peşlerini bırakmıyordu, Berkant o sırada İzmir Fuarı'nda sahneye çıkıyordu. Şehirlerarası telefon bağlantılarında saatlerce sıra bekleyerek, sonunda Berkant'a ulaşmayı başarmışlardı. Berkant ne olup bittiğini anlamadan İstanbul'a geldi ve kendini kayıt stüdyosunda buldu. Birkaç provadan sonra kayda geçildi ve Berkant aynı gün İzmir'e döndü. Gerisini hepimizi biliyoruz. Samanyolu şarkısı, filmden daha büyük iş yaptı ve dillerde name oldu.

"Gördüğünüz gibi, Samanyolu şarkısının bendeki hikayesi, Erkan Özerman, Aysel Gürel, Müjde Ar'ın anlattıklarından epeyce farklı. Yani Samanyolu, önce bir film müziğiydi. Sonradan üzerine söz uyduruldu. Bu, bestenin Teoman Alpay'a ait olma ihtimalini azaltıyor. Dillere düşmüş bir şarkının, bu kadar tesadüfün bir araya gelmesiyle oluşması çok şaşırtıcı değil mi? Metin Bükey o gün Teoman Alpay'ı bulamayıp, başka bir güfteciyle söz arayışına girseydi... Veya, Timur Selçuk, teklifi kabul etseydi... Yahut Berkant, İstanbul'a gelmek için Vasfi Uçaroğlu'ndan izin alamasaydı, başka bir Samanyolu şarkısı dinliyor olacaktık.

"Her neyse, sonuçta bugün Samanyolu diye bir şarkı var ve hepimiz onu çok seviyoruz. Her duyuşumuzda ve söyleyişimizde, gönlünüzden kopan manevi telif hakkının, gerçek bestecisine ulaştığından emin olabilirsiniz."

2 yorum:

Depresif Ayu dedi ki...

Kime ait olursa olsun ruhumuza işleyen ve yıllar geçse de eskimeyecek bir şarkı. Emeği geçen herkese teşekkürler.

Unknown dedi ki...

samanyolu kim sevmez ki:)sitenizi takibe aldım:)banada beklerim.
http://demodeyiz.blogspot.com/