27 Nisan 2010 Salı

CAMI KIRINIZ, OKUYUNUZ!

-felsefe olarak, herşeyin üstüne çıkıp mükemmel basitliğe ermek anlamında kullanılabilir.
-ama tam Turkcesi nezaket, zerafet, sadelik anlamina gelir
-yazilmis en akilli romanlardan biri... yazarin klasiklesmis karakter analizlerini bu romaninda cok basarili bir bicimde gorebiliyoruz... her romaninda oldugu gibi, bunda da butun karakterlerle bir bir tanismak ve saatlerce konusmak istiyorsunuz... hikayelerini nikko'nun agzindan dinlemek ve bir el go oynamak istiyorsunuz...
-bir iskambil kagidiyla adam öldürülebilineceğinin kanıtı kitap.

-tartışılan bir kitap. eleştirenler: bir macera kitabı olarak oldukça eğlenceli ve oyalayıcı. fakat felsefi açıdan denyo batı kültürüne alternatif olarak hazırlop bir denyo japon kültürü önermesi nedeniyle son derece kolaycı. hatta bir macera romanına felsefi derinlik süsü vermeye çalıştığı için sahtekar bile denilebilir.
derken, savunanlar: icin hos bir hikaye , bir bond romani , macera kitabi demek freud u seks manyagi olarak degerlendirmekle ayni siglikta olmali... demiş.
-kitapta ince ince hatta kalın kalın yahudi propagandası ve arap düşmanlığı yapıldığı iddia ediliyor
-diğer yandan "elimden dusurmeden bir solukta okumustum. tuvalete bile giderken sanki kitaptaki macera bensiz devam edecekmis gibi bir yaratirdi bende" diyenler var
-baş kahramanın ozellikle sevişmedeki ust duzey yontemleri kadin erkek herkesin ilgisini cekmiş ve aşiri gelişmiş algilama yetenegi herkesi kendisine ozendirmiştir.
-kitap ilginç bir oyunun safhaları ile başlıklandırılır:)
-kim oldugunu yalnızca yayıncısının bıldıgı, sağlığında nerede dogdunu yalnızca kendısının bıldıgı ve su an nerde oturdugu ve yasadıgı, ölünce nereye gömüldüğü bılınmeyen yazar.

-cocuk denecek yasta okulu bırakmıs ve hayata atılmıs olan yazar,serserı bır hayat surmustur.askerlıgını yaptıktan sonra ıse 4 ayrı bılım dalından dıploma almıs olan olagan ustu bır yazar.
-bi de kitaplarında anlattığı çeşitli alet edevatla insan öldürme teknikleri çeşitli ülkelerce sakıncalı görülmüş ...
-asıl isminin rod whitaker olmasına ek olarak, nicholas seare mahlasıyla yazdığı, ortaçağı konu alan iki romanı da vardır
-kendisi okurunu su sekilde tarif ediyor ; "t... tiryakisi aslinda alisilmadik bir tiptir: dogal seckincidir, sinik olmaktan cok, gercekciligin saldirisina ugramis bir idealisttir, farkli bir trampetin temposuna uyarak yuruyen biri olmaktan cok, tek kisilik bir gecit toreninde kendi davulunu calarak yuruyen kisidir"

şimdi kitabın adı(bilenler zaten ilk dakikadan anladı gerçi)

az sonra demeye gerek yok

Kitap: Şibumi (Türkçe baskısında böyle geçer Shibumi değil)

Yazar: Trevanian

Hiç yorum yok: