11 Ocak 2010 Pazartesi

Dualar Bobby İçin


Gece sabaha karşı yatağımda sarsıla sarsıla -ama eşimi uyandırmadan- salya sümük izlediğim, rüyama giren, hala üstünde düşünmeye devam ettiğim “Prayers for Bobby” adlı bir filmden söz edeceğim bugün. Kendimi gördüm Bobby'de. Kendi çaresizliğimi.... Sessiz çığlığımı... Anladım ki yer, zaman önemli değil. Bu dram ortak. 1970li yıllar Amerikasından farkı yok günümüz Türkiyesinin de...


Bobby Griffith’in yaşamını anlatan bir film. Türkçeye “Dualar Bobby İçin” olarak çevirebileceğimiz bugüne kadar izlediğim Lezbiyen/Gay konulu filmler içinde belki de en gerçekçi olanı, en çok etkilendiğim bir film. Russell Mulcahy’in yönettiği ve Leroy Aarons’un yazdığı kitaptan filme uyarlanan 24 Ocak 2009 tarihinde gösterime girmiş.


Trailerını izlediğinizde konusuna ilişkin çok fazla ipucu olduğu için konusunu yazmakta çok sakınca görmüyorum. Bobby Griffith 20 yaşında intihar eden bir genç. Ailesi aşırı dindar bir Hıristiyan, özellikle annesi Mary’in baskıları sonucu evi terk edip, beraber yaşamaya başladığı kuzeninin yanında yaşamdan beklentilerini bulamayan ve kendini yalnız, ayrımcılığa maruz kalmış biri olarak gören genç bir insanı ölüme götüren nedenleri beyaz perdeye aktaran bir film.


Mary bir gün tanıştığı aydın bir papazın Lut kavmine gelen cezanın onların “homoseksüel” oldukları için değil aşırıya giden yaşamlarından dolayı olduğunu söylemesi ile Mary’nin gaylere bakışı değişiyor. Anne Mary’in nasıl oğlunun ölümünden sonra pişmanlık duyduğunu ve günahkar biri olarak gördüğü oğlunun aslında masum olduğunu ve asıl günahkar ve Tanrıdan af dilemesi gerekenin, oğlunu yalnız bırakarak ölümüne neden olan, kendisi olduğunu anlaması üzerine kurulu bir film. Mary Griffith oğlunun ölümünden sonra önemli bir gay aktivitist oluyor. Parents, Families and Friends of Lesbians and Gays (Lezbiyenler ve Geylerin Ebeveynleri, Aileleri ve Arkadaşları) adlı sivil gay hakları grubuna katılıyor. Filmin sonunda San Francisco’da yapılan dünyanın en büyük gey onur yürüyüşlerinden biri olan yürüyüşte iken kalabalık arasında oğlunun hayalini görüyor ve ona sarılıyor. İnternetten bulup izleyin mutlaka derim.Sigourney'in performansı da müthiş.


5 yorum:

KatranKarası dedi ki...

Etkiliyici bir filmdi, bir çok açıdan yaşanılan gerçekleri olabildiğince iyi anlatmış...

Pansexual dedi ki...

alın ciciler korsanı burda afiyet olsun hımm
http://www.cinemakulubu.com/prayers-for-bobby-tr-altyazi.html

*ĞĂŶŶŐŔ* dedi ki...

ne acı ne içi yarıp geçen bir filmdi..ağlamaktan nefes alamıyordum..
yüreğine çok iyi bak..

homeless dedi ki...

böğürdüm böğürdümmmm
içim çıktı ağlamaktan

bayan özgürlük dedi ki...

Benim de bloguma göz atar misin? bayanozgurluk.blogspot.com

Ben daha yeni basladi ve ilgini cekcegini düsünüyorum. Ayrica ben de bu film hakkinda bir yazi yazdim.=)